Googlen tietovuoto ja sen merkitys hakukoneoptimoinnille
Toukokuun 2024 lopulla tapahtunut Googlen hakukoneen tietovuoto on muuttanut yleisen ymmärryksen hakukoneoptimoinnin parhaista käytänteistä. Lisäksi se on aiheuttanut närkästystä hakukoneammattilaisten keskuudessa, sillä Googlen viestintä ei ole vastannut todellisuutta hakukoneen toiminnasta.
Mitä on tapahtunut?
Googlen hakukoneen toimintaperiaatteista paljastui merkittäviä tietoja, kun yhtiö julkaisi vahingossa Googlen hakukonetta käsittelevän dokumentin versionhallintaohjelmisto GitHubiin. “Google Search’s Content Warehouse APIn” dokumentaatio julkaistiin yhtiön toimesta maaliskuun 2024 puolivälissä, ja se vuoti julkisuuteen toukokuun 2024 lopulla. Tietovuoto aiheutti merkittävän kohun niin teknologiamaailmassa kuin liiketoiminnassakin. Google vahvisti asiakirjojen todenmukaisuuden 6. kesäkuuta 2024, kuten käy ilmi Mikrobitin uutisesta.
Googlen viestintä ei vastaa dokumentaation sisältöä
Google on aiemmin kieltänyt monia tietovuodossa selvinneitä asioita. Esimerkiksi yhtiö on aiemmin väittänyt, että käyttäjien klikkauksia ei käytetä suoraan sivustojen sijoitusten määrittämiseen, ja että Chrome-selaimen keräämää tietoa ei hyödynnettäisi hakutulosten parantamisessa. Nämä väitteet eivät kuitenkaan pidä paikkaansa, kuten tietovuodosta huomataan. Nämä ristiriidat viestinnässä ja todellisuudessa ovat aiheuttaneet närkästystä hakukoneammattilaisten keskuudessa.
On kuitenkin olennaista pitää mielessä, että hakukoneen toimintaan on saatettu tehdä muutoksia julkisten kommentien jälkeen. Artikkelin pointtina on vain tuoda esille ristiriitoja Googlen viestinnässä ja hakukoneen todellisessa toiminnassa. Esimerkiksi verkkotunnuksen luotettavuuden merkityksestä on annettu viimeisin julkinen kommentti Googlen toimesta vuonna 2016. Lähes kahdeksassa vuodessa on saatettu tehdä paljonkin muutoksia hakukoneen toimintaperiaatteisiin. Lisäksi dokumentaatio on maaliskuulta, joten jotkut dokumentaatiossakin näkyvät asiat ovat saattaneet muuttua.
Muutokset hakukoneoptimoinnin parhaisiin käytänteisiin
Seuraavaksi listaamme tietovuodon valossa esiin tulleet merkittävimmät muutokset hakukoneoptimoinnin parhaisiin käytänteisiin.
1. Brändin tunnettuus
Suuret ja tunnetut brändit saavat hakutuloksissa merkittävää etua. Google priorisoi suurempia brändejä pienempien ja vähemmän tunnettujen kilpailijoiden kustannuksella. Tämä tarkoittaa sitä, että yrityksen brändiarvolla on merkitys sen näkyvyydelle hakutuloksissa, ja suurien ja tunntettujen brändien on täten helpompi saavuttaa korkeampia sijoituksia.
2. Verkkotunnuksen luotettavuus
Verkkosivujen luotettavuus ja auktoriteetti vaikuttavat hakutuloksiin, vaikka Google onkin kieltänyt sen merkityksen YouTubeen ladatulla kyselytunnilla. Google arvioi verkkotunnusten luotettavuutta useiden kriteerien perusteella, kuten sivuston ikä, sivulle vievien linkkien laatu ja määrä sekä sivuston sisällön asiantuntijuus. Täten siis pitkään toiminnassa olleet ja laadukkaita linkkejä saaneet sivustot pärjäävät paremmin hakutuloksissa.
3. Laadukkaat klikkaukset
Käyttäjien klikkauksia käytetään sivustojen sijoittumiseen. Google analysoi käyttäjien hakukäyttäytymistä, kuten kuinka usein tiettyä sivustoa klikataan tietyillä hakutermeillä. Mitä useammin sivusto saa klikkauksia relevanttien hakujen yhteydessä, sitä todennäköisemmin se nousee korkeammalle hakutuloksissa. Tämä käyttäytymistieto auttaa Googlea arvioimaan sivustojen relevanssia ja suosiota.
4. Tekninen hiekkalaatikko
Google erottaa uusia ja vähemmän luotettuja sivustoja niin sanotulla teknisellä hiekkalaatikolla. Tämä tarkoittaa, että uusia sivustoja ei nosteta heti korkealle hakutuloksissa, vaan niiden on ansaittava luottamus ajan myötä. Uudet sivustot voivat siis joutua odottamaan useita kuukausia ennen kuin ne pääsevät kilpailemaan näkyvämmin hakutuloksissa.
5. Chrome-selaimen merkitys
Algoritmi hyödyntää Googlen Chrome-selaimen keräämää tietoa käyttäjien selauskäyttäytymisestä. Näitä tietoja käytetään hakutulosten optimoinnissa, mikä antaa Chromen käyttäjille huomattavan roolin hakukoneen toiminnassa.
6. Hakutulosten listaukset
Google tekee listauksia esiin nostettavista sivustoista esimerkiksi vaalien aikaan tai muiden merkittävien tapahtumien lomassa. Tämä tarkoittaa siis sitä, että tietyt sivustot voivat saada etuoikeutetun aseman hakutuloksissa, riippuen sen hetkisistä ajankohtaisista tapahtumista ja Googlen sisäisistä päätöksistä.
Mitä kaikki tämä merkitsee markkinoijille?
Pidämme olennaisimpana huomiona sitä, että uusien, pienten ja keskisuurten yritysten ei kannata keskittää merkittäviä resursseja hakukoneoptimointiin, koska brändin tunnettuudella on suuri merkitys hakukonesijoituksissa. Pk-yritysten kannattaa sen sijaan keskittyä brändinsä vakiinnuttamiseen toimialallaan, korkealaatuisen sisällön tuotantoon ja esimerkiksi maksulliseen hakusanamainontaan. Brändin vakiinnuttamisessa voi auttaa esimerkiksi yhtenäisen yritysilmeen suunnittelu.